Internet is een vluchtig medium. Bezoekers bepalen binnen 1,5 seconde of ze een site interessant vinden of niet. Voor je het weet klikt je bezoeker weg naar de site van je concurrent. Een goede webtekst kan de aandacht van bezoekers trekken en vasthouden. Een ander belangrijk voordeel van een goede webtekst, is de vindbaarheid in zoekmachines. Maar wanneer is een tekst aantrekkelijk voor het web?

Help je bezoeker

Je bezoekers zijn op zoek naar iets en willen dat snel vinden. Schrijf dan ook niet als zender van jouw informatie, maar vanuit de behoefte of het probleem van de bezoeker. Te lange webteksten leiden bezoekers af van het eigenlijke doel van je pagina. En als de tekst volgepropt zit met trefwoorden, haakt de lezer ook af.

Gevonden worden

Zoekmachines zijn gek op goede teksten en probeert een zo relevant mogelijke pagina te vinden voor gebruikers. Hierbij wordt voor een belangrijk deel gekeken naar trefwoorden in de tekst. Maak een lijst met zoek- en vindwoorden die passen bij het product dat je aanbiedt.Zorg voor een goede balans tussen een zo relevant mogelijke tekst voor zoekmachines en een zo duidelijk mogelijke en ter zake doende tekst voor je bezoekers.

U of jij?

Bedenk vooraf welk publiek je wilt bereiken, en pas daar de aanspreekvorm op aan. Spreek je ze aan met u of met je? Bedenk ook wat je wilt bereiken. Wil je de bezoekers informeren, stimuleren of activeren? Elk doel vereist een ander soort tekst.

Structuur

Het is belangrijk dat de tekst scannable is. Dit betekent dat de tekst een duidelijke structuur (kopjes en bullets) en veel witruimte heeft. Maak de zinnen niet te lang en vermijd

  • lijdende vorm
  • hulpwerkwoorden
  • ‘ing-woorden’ die afgeleid zijn van werkwoorden (ontwikkeling)

Meten is weten

Meten is weten, zeker op internet. Doe een nulmeting voor je de nieuwe tekst publiceert en kijk hoe je bedrijf scoort bij de door jou gekozen trefwoorden. En herhaal dit om de twee weken, nadat de nieuwe tekst gepubliceerd is. Zo kun je zien of de nieuwe tekst het gewenste resultaat heeft.

Roept dit meer vragen op dan antwoorden? Caroline van den Ende helpt je graag.